Jättiläinen-yhtye

Jättiläinen-yhtye sai alkunsa Jyväskylän kaupunginteatterissa vuonna 1988 musikaalin “Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen” myötä. Lavalle tarvittiin esiintymään oikean mustalaistunnelman luomiseksi ihkaeläviä kitaristeja ja laulajia. Teatterin kapellimestarin pyynnöstä astuimme lavalle emmekä poistuneet sieltä seuraavaan kolmeen vuoteen.

Yhteinen soitto ja laulu jatkui senkin jälkeen, kun musikaali oli jo haudattu. Nimi Jättiläinen tuli mukaan puolivahingossa jo teatteriaikana ja vakiintui sitten yhtyeen viralliseksi nimeksi.

Viisihenkisen Jättiläisen peruskokoonpanon muodostavat Jouni Innilä, Kari Kantonen, Ykä Mattila, Sari Ann ja Seppo Niemi. Lisäksi Jättiläisessä vierailee tanssijoita sekä muita laulajia ja soittajia niin, että suurimmillaan orkesteri on 10-henkinen ja joskus vielä sitäkin isompi.

Jättiläisen ohjelmisto koostui aluksi enimmäkseen mustalaismusikaalin lauluista mutta laajeni pian suomalaisiin ja karjalaisiin kansanlauluihin. Ohjelmistoon on tullut myös kreikkalaisia, irlantilaisia, pohjoismaisia ja siperialaisia lauluja sekä kansainvälistä folkia, kantria, rokkia ja poppia. Yhtyeen jäsenet säveltävät myös paljon itse. Omien sävellysten pohjalta on toteutettu mm. Aale Tynnin runoihin perustuva konserttikokonaisuus, Dan Anderssonin runoihin perustuva konserttikokonaisuus sekä unkarilaislähtöisten suomenkielisten runojen lastenmusiikkikonsertti. Vladimir Vysotskin suomennetut, voimakkaasti koskettavat laulut ovat yksi suosituimmista Jättiläisen konserttikokonaisuuksista.

Jättiläinen on esiintynyt enimmäkseen Keski-Suomessa, mutta se on noussut lavalle myös kansainvälisissä tapahtumissa ja konsertoinut maan suurimpien kaupunkien lisäksi Pariisissa.